Våte drammer på Islay

Mange, eller skal vi si de fleste whiskynytere, har Islay på sin liste over reiser som må gjennomføres i løpet av livet. Minst én gang. Vår utrettelige klubb på Norefjell bare gjør det. Igjen. Her er klubbens skildring av siste nylige besøk.

Warehouse-smaking på Lagavulin er aldri feil.

Vi i Malt Whisky Norefjell (Frode, Ola Kristian, Lasse og Arnfinn)har som ambisjon å reise til Skottland en gang i året. Så langt har vi besøkt store deler av Skottland og nærmere 60 destillerier.

I år så var turen kommet for å endelig ta en tur tilbake til whiskyøya Islay. Vi var der sist i 2015. Vanskelige avveininger når vi først skal ut dit, besøke alle, hvor lang tid skal vi bruke. I år hadde vi også lyst til å besøke naboøya Jura for første gang.

Programmet ble lagt opp og vi fikk plass til alle med unntak av Caol Ila. Dessverre.
Før turen så var vi jo spente på været alltid en viss risiko å bestille tur dit i mars, samt hvordan vi skulle legge opp reisen. Valgt vårt falt på utreise onsdag med bil til Kennacraig og ferge ut til Islay. En hyggelig fergetur på et par timer. Ute på øya så ble det mye taxi. For å komme oss hjem så ble det samme ruten tilbake, men da med en natt i Stirling.

Bruichladdich – et sted å føle seg hjemme.

Dag 1. Torsdag. Ardnahoe, Bunnahabhain, Jura distillery
Dagen begynte selvfølgelig med egg og bacon på Lochside hotel i Bowmore.

Kl.1000 skulle vå være hos Ardnahoe. Et forholdsvis nytt destilleri som vi da ikke hadde besøkt før. De slipper for øvrig sin første whisky nå i mai. Verdt å holde et øye med! På Ardnahoe så fikk vi en veldig uformell tur som vi liker og fikk smake på et veldig lovende produkt. Ardnahoe, var et nydelig sted, med en fin shop og en hyggelig cafe. Vi gleder oss til å følge de fremover.

Nykomlingen Ardnahoe. Lovende saker, ifølge Norefjell-gjengen.

11.30 skulle vi være på Bunnhabhain. Her hadde vi avtalt warehouse-tasting med David Brodie. David er en veldig hyggelig kar og et forbilde for mange andre i forhold til hvordan han gjør jobben sin. Aktiv på sosiale medier, svarer alltid raskt og veldig dedikert. For å gjøre litt ære på han så hadde vi med noen gaver fra Norge. Seks whiskyer rett fra tønna og ganske solide drammer, samt en siste som vi bydde på. Historien bak denne kommer på slutten. Fornøyde karer som dessverre måtte ta turen videre.

Dag 2. Fredag. Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig og Kilchoman
10.30 hadde vi reservert en warehouse-tasting hos Lagavulin. Denne ble avslutte med at vi fikk smake en 25 år gammel whisky som selges for 1900 pund i butikken.

Videre gikk turen til Ardbeg hvor vi heldigvis hadde planlagt lunsj, her ble det også smaking av diverse whiskyer. Men veldig bra at noen destillerier har mat servering også.

Etter Ardbeg så ble det en liten stopp på Laphroaig. Her hadde vi ikke planlagt noe pga tett tidskjema, samt at vi hadde en veldig bra smaking og tur der forrige gang vi besøkte Islay. Alle disse tre destilleriene som ligger på rekke og rad, med gå avstand imellom er nydelige historiske steder å besøke. Et must når man er på Islay.

Etter Laphroaig så var det ordnet en overraskelse til Ola Kristian. Han skulle gifte seg ganske snart og ville ikke ha noe tradisjonelt utdrikkingslag. Han er også en stor Kilchoman-fan. Det hadde derfor blitt ordnet en eksklusiv smaking på Kilchoman hvor vi fikk smake mange whiskier rett fra tønnene i lagerhuset. Vi fikk også møte sjefen for destilleriet. Alt i alt en veldig bra opplevelse.Vi avslører vel ikke for mye når vi kan røpe at vi var i seng til kl.2100.

Et besøk på Kilchoman sitter godt i…

Dag 3. Lørdag. Bowmore, Bruichladdich
Vi startet dagen med en liten gåtur i Bowmore før vi satte retning mot destilleriet. Kl. 10.00 hadde vi en warehouse tasting i Vault no.1. Tre whiskier rett fra tønna, hvor vi også fikk velge med oss en 10cl handfill fra en av de. Etter dette ble det en tur opp i deres nydelige tasting rom hvor vi ble servert flere whiskier.

11.30 så var turen kommet til Bruichladdich. Her hadde vi også bestilt warehouse tasting. Det er vel ikke til å legge skjul på at Bruichladdich var et av stedene vi gledet oss mest til. Veldig hyggelig (som alle de andre også), men også veldig generøse med hva de tilbyr. Vi arrangerte før jul i fjor en liten whisky festival og da spurte vi om Bruichladdich kunne delta og de var positive med en gang. Noe vi satte veldig pris på. Det vanket derfor litt ekstra gaver på folkene på destilleriet.

Smakingen besto av tre whiskier rett fra tønna. Solide drammer så vi også kunne fylle opp noen sample flasker. Etter samking bar det tilbake til shoppen hvor vi fikk prøve noen flere samt deres nyeste 30 åring som koster 1500 pund.

Warehouse-smaking hos Bruichladdich er en sjelsettende opplevelse.

For oss fire så er det også et litt spesielt år, da tre av oss blir 50 år og den siste gifter seg i april. Vi har reist sammen til Skottland i mange år og i den forbindelse så hadde undertegnede med seg en flaske med en historie bak som vi åpnet på Bunnahabhain og delte ut videre på turen.

Dette var en John’s peaty dram, 15 år gammel Bunnahabhain. Historien har sitt utspring i fra vår tur til Islay i 2015. Vi hadde da en taxisjåfør som vi ble litt godt kjent med, Andrew Mceachern. Vi møtte han i baren på Port Charlotte hotel hvor de spilte musikk. Jeg spurte Andrew om jeg kunne få kjøpe et glass whisky til han og hva som var best. Buy me a John’s peaty dram sa han.

John Maclellan var distillery manager på Bunnhabhain før han flyttet til Kilchoman. Han tok med seg dette fatet fra Bunnahbhain og det gav 298 flasker. Denne whiskyen var aldri for salg, kun fra John himself, men jeg fikk tak i en på auksjon. John har senere gått bort og det var litt spesielt å kunne dele dette med mine gode venner og ikke minst David Brodie på Bunnahbhain som også kunne vise oss et bilde av seg selv sammen med Andrew og John på fotballbanen. Vi delte dette også med folkene på Kilchoman. Artig med en historie og noe som bringer folk og fortellinger sammen.

Oppsummert så kan vi vel si at det var fire meget fornøyde karer som kom hjem fra Skottland, med noen nye flasker i bagasjen. Alle var enige om at det må bli en tur tilbake etter hvert.

.Ferjeturen til og fra Islay hører med. Det går også en liten ferje fra Port Askaig over sundet til Jura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *