Våre venner i Malt Whisky Norefjell har igjen vært i Skottland og deler et reisebrev.

Vi er en liten gjeng som har en tønne på Lindores Abbey. Denne er litt over et år så det varen god unnskyldning for en tur til Skottland.
Vi startet vår whiskyferd i Edinburgh, en by som allerede er kjent for sin historiske sjarm og livlige atmosfære. Fra den gamle bydelen og de majestetiske slottene til de små whiskypubene som ligger langs de brosteinsbelagte gatene, føltes det som en perfekt introduksjon til hva som ventet oss. Torsdagen ble brukte til en liten rusletur nedover Royal mile og etter noen pub besøk så avslutte vi dagen med quiz på The Newsroom. Nok om det.

Lindores Abbey Distillery – Tønnebesøk og en historisk reise tilbake i tid. Vår første destinasjon var Lindores Abbey Distillery, et sted som har en spesiell plass i hjertet vårt. Her fikk vi en opplevelse ut over det vanlige: vi har nemlig vår egen tønne på dette tradisjonsrike destilleriet.
Den historiske betydningen av Lindores Abbey, et av de første stedene hvor whisky ble destillert på 1400-tallet, satte en ekstra magisk stemning for besøket. Tønnen vår – som nå modnes i lagerhuset – er et prosjekt vi gleder oss til å følge med på i årene som kommer.

I tillegg til å smake på noen av de eksklusive produktene fra Lindores Abbey, fikk vi en
innføring i hvordan destilleriet forener gammel tradisjon med moderne teknikker. Det var en
rolig og kontemplativ opplevelse, hvor både historie og håndverk virkelig kom til sin rett. Et
sted hvor vi alltid blir tatt godt imot og som vi kan anbefale på det sterkeste.
Deanston Distillery – En industriell perle
Neste stopp var Deanston Distillery, et destilleri med en særegen industriell sjarm. Tidligere
en bomullsfabrikk, har Deanston blitt et spennende destilleri i Skottland, og vi fikk smake på
både deres klassiske og mer eksperimentelle utgaver.

Her hadde vi bestilt en warehousetasting, hvor vi da ble servert tre forskjellige whiskyer rett fra tønna Blant de en 28 årgammel lagret på champagne/french oak fat. Dyreste fatet de har hatt. Her var det mye godt. Lunch i cafeen deres etterpå, samt litt handling, hvor noen også fikk fylt sin egen
flaske. Også et destilleri verdt å besøke!
Glengoyne Distillery – Naturens kraft i hver flaske
Lørdagen var satt av til litt sightseeing og for å se mer av Edinburgh, men noen av oss tok heller turen ut til Glengoyne Distillery, et av de vakreste destilleriene i Skottland. Glengoyne er kjent for å bruke tradisjonelle metoder – som å destillere sakte og bruke fat som har vært lagret i lang tid – noe som gir whiskyen deres en unik, kompleks smak.

Litt hyggelig å komme tilbake til Glengoyne da det for to av oss var det aller første vi besøkte i Skottland. Her hadde vi en Fine and rare tasting, hvor vi fikk smake 25 åring, 30 åring og en valgfri. Veldig hyggelig og vi skal tilbake igjen!
Holyrood Distillery – Nytenkning og innovasjon
På kvelden så var det tid for Holyrood Distillery, et destilleri som har fått stor oppmerksomhet for sin innovative tilnærming til whiskyproduksjon. Beliggende i Edinburgh, er Holyrood kjent for sine spennende prosjekter og eksperimentelle whiskyutgivelser. Her ble vi introdusert for en helt annen stil av whisky – yngre, mer eksperimentell, men med masse karakter. Vi fikk smake på flere forskjellige versjoner og diskuterte hvordan de jobber med nye malttyper og produksjonsmetoder.

Det var inspirerende å se hvordan whiskytradisjonen blir utfordret, samtidig som man respekterer de gamle metodene. Lett tilgjengelig destilleri som vi også kan anbefale at man besøker
Middag på Rio – En smakfull avslutning
For å avslutte turen på en ordentlig måte, samlet vi oss til middag på Rio, brasiliansk
restaurant i Edinburgh. Den perfekte avslutningen på turen! Etter en dag fylt med whisky og
historie, var det deilig å slappe av og nyte et smakfullt måltid.
Rio serverte oss ekte brasilianske smaker med et vennlig smil. Her kommer det rundt ved bordene med forskjellige typer kjøtt og man kan spise så mye man vil.. En sosial og avslappet middag var
akkurat det vi trengte etter en dag fylt med læring og nytelse.

En minnerik opplevelse
Denne turen vil alltid stå som et høydepunkt på vår reisekalender. Ikke bare fikk vi utforske
noen av Skottlands mest imponerende destillerier, men vi fikk også et innblikk i den lidenskapen og tradisjonen som ligger bak produksjonen av whisky. Vi kan allerede begynne å glede oss til neste gang vi får muligheten til å besøke Lindores Abbey og følge utviklingen
av tønnen vår, og kanskje oppdage flere skjulte perler i whiskyens verden.

Skottland, med sitt dramatiske landskap, vennlige mennesker og ikke minst de utrolige
whiskyene, har igjen gitt oss minner for livet. Vi ser frem til å komme tilbake, både for å
utforske mer og for å kanskje finne nye favoritter blant destilleriene.
Hilsen fra 10 gode venner i fra Krødsherad og Sigdal.
Malt Whisky Norefjell
