De ni første tapningene, med Skottland i bakgrunnen. Alle single cask, og med en gjennomsnitts ABV på over 57 prosent. Under presenteres de tapningene enkeltvis, med den beskrivelsen vi gav til medlemmene. I 2024 kommer det tre, nye tapninger: Ardnamurchan, Myken og Aurora.(Fotos: Arne Bjørøen)
(TO BE CONTINUED)
Myken single cask 8 1/2 yo
I 2017 inngikk vi en avtale med Myken om en tapning til vårt 10 års-jubileum. Nå er den her, en svært potent 8 år og 6 måneder gammel whisky på 60 prosent ABV.
Den holdt hele 69 prosent like før tapping, så denne måtte naturlig nok tas ned til 60 prosent.
Whiskyen lå allerede på et 200 liters fat da vi inngikk avtalen i 2017. Den opprinnelige tanken var at vår andel, ca 100 liter, skulle flyttes over på et 100 liters Heaven Hill-fat, men utviklingen på whiskyen var så bra at vi i fellesskap med Roar Larsen på Myken, besluttet å la den forbli på 200 liters-fatet til tapping.
Når den ble tappet i juli var den 8 år og 6 måneder. En moden Myken som har ligget på et ex-bourbonfat. # 12 2024 (Foto: Trude Tokle)
Bivrost 5yo small batch single cask
Det lille fatet vi kjøpte hos Aurora i 2020 er nå tappet og fordelt til de klubbene som meldte sin interesse.
Fatet det er snakk om er at 32 liters virgin europeisk eik fra Juan Pino i Spania. Dette fatet ble fylt med Auroras sprit 25. september i 2018.
Det skulle opprinnelig tappes i 2021, men dette ble utsatt etter faglige råd fra nord, og ble først tappet i vår. Definert som vår tapning #11
Det kom kun 46 flasker a 50 centiliter fra fatet, englene er grådige i nord. Så her snakker vi om en virkelig eksklusiv tapning . #11 2024
Bunnahabhain 11yo
Årets tapning eksklusivt for medlemmene er en Bunnahabhain Moine. Single cask på 57,4 % abv med utpreget røykpreg. Dette er den niende tapningen i NWFs historie.
Den er tappet fra en refill hogshead fra 2012 og ble tappet 19. oktober 2023. Det kom 271 flasker ut av fatet. Importøren Fadandel i Danmark bisto med å importere fatet og tok hånd om de overskytende flaskene.
Duft | Fed og cremet i duften, med en fin røg med citrus frugter og friske æbler med lidt peber |
---|---|
Smag | Dejlig cremet smag af gule frugter, lidt citrus/ingefær sammen med lidt hvid peber og lækker røg |
Finish | Mellemlang lækker blød eftersmag af røg, lidt egetræ og et let strejf af citrus med frisk peber |
Glen Elgin 16yo
Den åttende tapningen i Norsk whiskyforbunds historie er en 16 år gammel single cask – en Secret Speyside – en drøm av en whisky, mener vi i styret.
Det er litt komplisert, men destilleriet ønsker ikke at navnet skal stå på etiketten – noe som ikke er uvanlig på slike spesielle tapninger. Destilleriet er ikke blant de mest kjente, og tapningene dets er ikke blant de mest kjøpte her i Norge. Eksklusivt, slik vi ønsker det altså.
Whiskyen – som holder fine 54,2 prosent – kommer fra en Glen ved eller nær Elgin… Whiskyen er lagret 13 år i et ex-bourbonfat og tre år i en sherry hogshead.
Utfallet ble 245 flasker hvorav seks forbeholdes vår importør Stephen Mathis. Han er mannen bak Single malt dreams som tok inn sin første tapning til Norge i fjor. Det betyr at det er 239 flasker tilgjengelig for medlemmene.
Selv om whiskyen har blitt lagret sine tre siste år på et sherryfat, så er ikke sherrypreget framtredende. Sannsynligvis handler det om et second fill sherryfat.
En spontanbeskrivelse av whiskyen lyder slik: Hasselnøtter, creme brulé og hvit pepper.
En annen er slik: Mye som foregår i duften. Først smørkaramell (som forsvant), så klesvask over nylakkert skipsgulv, mørke frukter, grapefrukt og brøddeig(!?). I smaken kjennes bær (bringebær?), toffee og krydder. Ettersmaken inneholder mye av det samme som duften, men ombyttede roller for hva som dominerer. Tørr finish.
Dette er en kompleks whisky som byr på mange og varierte lukt- og smaksopplevelser.
GlenAllachie 12yo
En mørk GlenAllachie er valgt til å lyse opp whiskytilværelsen til klubbene og medlemmene som ikke kan møtes som normalt. Dette er tapning nummer sju i Norsk whiskyforbunds historie.
I denne lange artikkelen – heng med, heng med – skal vi gå igjennom historien bak fatet, detaljene og smaksnotater om drammen samt uttalelser fra noen av de involverte.
De harde fakta først: Det handler om en single cask GlenAllachie som er 12 år gammel. Whiskyen var lagret på en PX-hogshead (Pedro Ximénez) i Speyside. Det kom 331 flasker ut av fatet og alkoholprosenten er pene 54,5 prosent. Whiskyen ble destillert i oktober 2008 og tappet i februar 2021.
Prisen blir cirka 1350 kroner. Det er en god pris i dagens i alle henseender stigende whiskymarked.
Æren for at vi kan tilby dette GlenAllachie-fatet tilfaller vår medlemsklubb Malt Whisky Norefjell.
Arnfinn Stake forteller: I februar 2020 reiste vi til Speyside for å besøke destillerier som Billy Walker har tatt hånd om. Deriblant GlenAllachie. Vi ble imponert over kvaliteten på det som lages, samtidig så var det et veldig hyggelig sted.
Når vi kom hjem så begynte jeg å sjekke litt muligheter for et eget fat derfra. Etter samtaler med GlenAllachie kom vi i kontakt med Cask Norway og Marius Vestnes. De kunne tilby oss et Pedro Ximinez fat. Vi fikk en smaksprøve og var solgt. Fin nese, mørk og kompleks whisky. God kvalitet. Utfordringen for oss var at ca 330 flasker var mye for en liten whiskyklubb. For å få dette til så tok vi derfor kontakt med Whiskyforbundet. Vi har reservert 52 flasker.
GlenAllachie er et destilleri på vei opp og fram. Destilleriet fikk utmerkelsen Winners of the Scottish Distillery of the Year award at the inaugural Scottish Whisky Awards 2019.
Det har en klar hovedårsak: Legenden Billy Walker.
Men en samlet erfaring på over 100 år kjøpte Trisha Savage, Graham Stevenson og Billy Walker destilleriet fra The GlenAllachie Distillers Company Limited.
Billy Walker har vært i bransjen i mer enn 50 år. Han solgte Benriach i 2016, men pensjonerte seg ikke. Han kunne ikke unnvære vandringer i varehusene, banke på fatene, banke korken ut av the bunghole og ta ut prøver med en valinch. GlenAllachie ble neste tilholdssted.
Hans uttalte mål er å bringe fram god whisky og å ha det gøy. Han passer perfekt i profilen til Norsk whiskyforbund.
Les mer om GlenAllachie. https://theglenallachie.com
Smaksnotater
Styret har tatt beslutningen om fatet basert på én liten sample, smakt av to i styret. Trolig fått mye luft før den traff våre ganer. Men dog. Her er våre inntrykk:
En glødende kobberbrun farge.
I nesen innleder den med innslag av plommer og sirup. Et ørlite alkoholstikk som forsvinner etter noen minutter i glasset. En svak bitterhet balanserer sødmen.
I bølge to kommer toner av ingefær og kanel, samt litt astrigent i bakgrunnen.
Det hele utvikles i smaken. Sødmen fortsatt balansert, nå med sjokoladenoter og vanilje. Krydderpreget bevares og tilføres også innslag av solbær/bjørnebær.
En smaker fikk også minner om candyspinn på pinne.
Ettersmaken er mellomlang. Whiskyen er fyldig, rund/bløt. Toner ut med en svak bitterhet.
Konklusjon: Denne whiskyen er mer kompleks enn det som vanlig er etter PX-lagring. Den byr på mange inntrykk fra duft til ettersmak, bølge etter bølge av inntrykk. Den er kompleks, og samtidig flott balansert.
Importøren begeistret
Marius Vestnes, CEO i Cask owners sier at dette fatet kunne han solgt når som helst. Og han «selger» med denne beskrivelsen:
«Denne GlenAllachie 2008 PX-tapningen er en av mine favoritter av det jeg har smakt av samples og nye whisky det siste året. Fatet har en dyp mørk farge og en fantastisk balanse mellom sødme og kompleksitet. Produktet er 12 år gammelt og tappet på 54,5% alkohol. Allikevel får jeg en deilig fløyelsmyk munnfølelse og en behagelig opplevelse uten for mye alkoholpreg. Her kombineres fint friske smaker av plomme, appelsinskall og ingefær med rosin, sjokolade og krydder. En utrolig behagelig og imponerende single cask whisky. Igjen viser GlenAllachie hvor ekstremt gode de er på å lage og lagre whisky av aller høyeste kvalitet. Denne tapningen er et must for alle sherry og PX fans.»
Ardmore 17yo
Vår sjette eksklusive tapning kommer fra Ardmore. Det er en 17 år gammel skjønnhet som har ligget på en refill hogshead som ble tappet i juli. Alkoholstyrken er på hele 59,3 prosent.
Dette er en whisky som gir mange sanseinntrykk og som gir nye opplevelser for hver sip. Ardmore lager lett røykt whisky (ca 15 ppm). Torven hentes på østkysten, nær St Fergus.
Tapningen kommer fra den uavhengige tapperen Douglas Laing og den er plassert i den eksklusive serien Old Particular.
Ardmore-destilleriet ligger vest/nordvest for Aberdeen, nær landsbyen Kennethmont. Destilleriet er vel verdt et besøk. Det ble grunnlagt i 1898 og eies i dag av Beam Suntory.
Les mer om destilleriet her: www.ardmorewhisky.com
Benriach 10yo
Her er nøkkelinformasjonen for den femte tapningen vår: Benriach 10yo. Peated og med en rom-finish. Den holder hele 59,7 prosent ABV ved tapning, og fatet gir opp mot 250 flasker.
Les mer om Ben Riach her: www.benriachdistillery.com
Benriach var fram til 1995 mest brukt som tilsats til blends. Så fulgte en periode der single malts ble presentert på markedet. Skikkelig fart ble det i sakene da en privat gruppering tok over i 2004. Billy Walker var en nøkkelperson. Han står bak mange av uttrykkene Ben Riach utviklet, røykte versjoner og sluttlagring på diverse vin- og romfat.
Og det er altså ett av disse vi inngår avtale om med importør Interbev. Det er en whisky som gir mange smaksinntrykk, og fornyet smaksinntrykk når du tar sip nummer to. Og nummer tre. Mildt røykpreg, mildt rompreg og fint krydderpreg.
Blair Athol 18yo
En 18 år gammel single cask fra Blair Athol-destilleriet i Pitlochry vår fjerde tapning til medlemsklubbene i Norsk whiskyforbund.
Den ble destillert i 2000 og har siden tilbragt 18 år på et hogshead bourbonfat når det tappes i august. Ifølge leverandør Cask Norway holder whiskyen hele 57 prosent ved tapning!
Whiskyen inngår i serien til Chieftain’s som leverer eksklusiv whisky, gjerne single cask.
Dette er Norsk whiskyforbunds fjerde tapning siden oppstarten for fire år siden. Vi har levert Glendronach (Speyside), Bruichladdich (Islay) og Amrut (Bangalore, India) som de tre første. I tillegg er det bestilt et fat fra norske Myken (Nordland) med levering i 2024.
Et panel har smakt whiskyen – og den utkonkurrerte to andre whiskyer vi hadde tilbud om. Blair Athol er ikke det mest framskutte whiskymerket i det norske markedet, men vi tror at denne kan endre på det.
Vår største medlemsklubb, Jærens Ærverdige Forening til Uisge Beatha’s fremme, lanserte sin tapning i anledning 20-års markering av klubben i 2016, en 20 år gammel Blair Athol fra en annen utavhengig tapper. Den ble godt mottatt.
Duften og smaken av årets tapning som en tipp-topp bourbonfatlagret malt. Den er kompleks og byr på mange inntrykk.
Av dufter kan nevnes bær, mandler, pære/epler, gress, bitterhet, marmelade. Og mer. Smaken inneholder (for noen) grapefrukt, kokossødme og lær. Mens avslutningen byr på tørrhet, bitterhet, flis (?) og sitrus.
Amrut 100
Tapning #3 består av ett hundre eksklusive èn-liters flasker som tappes på 100 proof. Det betyr 57,1 prosent alkoholstyrke.
Amrut lager en eksklusiv serie som kalles Amrut 100. Whiskyen modnes først i ex-bourbon-fat før whiskyen overføres i spesielle 100 liters ferske eikefat. Dette for å akselerere smaksutviklingen. Hver single cask får sitt individuelle preg.
Vårt valg falt på en røykt variant som beskrives slik: «The soft peatiness on the nose gradually builds up with aroma of millionaire’s shortbread (!). On the palate it is a well balanced aroma of toffee and peatiness and a hint of liquorice clutched with spices.»
Bruichladdich 12yo
Norsk whiskyforbund har sikret neste tapning (#2 – 2016). Det er en single cask Bruichladdich, og den er planlagt tappet i april. Det kun er snakk om 60 flasker.
Laddie’n ble lagt på fat i november 2003. Fatet er en refill sherry hogshead. Whiskyen holder cirka 63 prosent alkoholstyrke i fatet, og den skal blandes ned til 55-58 prosent.
Det er destillerilegenden Jim McEwan som har passet på fatet siden det ble tappet. Han har gitt whiskyen en siste runde i et Rivesaltes-fat – med et forbløffende resultat.
Det er et privateid fat der eierne kun vil ha tre kasser hver (54 flasker totalt). Alex Bruce i Adelphi fikk smake det privateide fatet, og han tente umiddelbart. Det er grunn til å nevne at Adelphi er beryktet for å være meget kresne ved utvelgelse av fat. Så Adelphi tar en stor del av fatet, mens Daracha sikret 60 eksklusive flasker til Norge. Vi får logo og egen tekst på etikettene. Prisen er kalkulert til 1400 kroner per flaske (0,7 l).
Kontaktene i klubbene har fått forespørsel og vi får inn ønsker om antall før vi fordeler flaskene etter en nøkkel hvor vi tar hensyn til klubbenes størrelse. Vi forventer rift om flaskene ettersom mengden godsaker er begrenset – gjennomsnittlig 9 cl til hvert medlem i Forbundet.
Skribent Jim Murray har fått snusen i dette fatet og bedt om en sample. Han vil anmelde Laddie’n i Whisky bible 2017.
Hvordan han vurderer og skriver, vet vi ikke. Inntil videre, her er en smaksbeskrivelse fra Bruichladdich:
“This whisky has excellent colour and has big influence from the sherry cask with lots of toffee, caramel and brown sugar notes on the nose. On the palate it is very woody with plenty of vanilla, burnt sugar and dark fruits (dates & raisins) from the cask. I would recommend adding a little water prior to bottling to reduce strength into the mid-fifties. Overall, this is a very good cask, however it should be bottled soon to prevent the wood influence becoming too strong.”
Glendronach 12yo
Vi kan nå endelig presentere vår første utgivelse:
Destilleri: GlenDronach
Alder: 12 år
Destillert dato: 2003-03-11
Tappet på flaske: 2015-09
Første lagring: 1st fill boubon barrel (200 l) Amerikansk eik
Andre lagring (finish): Barolo hogshead (250 l) Europeisk eik
Overføring til Barolo-fatet skjedde 2011-07-19, så altså fire års Barolo-finish