Lokal klubb med internasjonalt snitt

I Oslo har Whiskyforbundet en dynamisk støttespiller av en klubb. Det er en liten klubb med stort hjerte og plass til mange på sine åpne arrangement – og før jul markerte de sitt 25. whisky symposium med en ikke ukjent skotsk whiskyambassadør.

Whiskyklubben Oslo Whisky Detachment ble stiftet av seks «unge» gutter på Abildsø fredag 11.11.2005. Medlemmene i OWD bestemte raskt at alle skotske single malt destillerier skulle besøkes, og at hovedturene i all hovedsak skulle gå til Skottland hvert annet år.

Ikke tilfeldig ble OWDs første reise lagt til whiskyøya Islay sommeren 2007. Siden har det gått slag i slag, og vi har fram til i dag besøkt omtrent 50 destillerier. Etter som tiden har gått har vi innsett at vi nok ikke klarer å oppnå vårt mål med å besøke alle destillerier i Skottland. Siden stiftelsen av klubben for 18 år siden har antall destillerier i Skottland økt med omtrent 50 prosent.

Med god hjelp fra Chris Maile startet vi i 2011 tradisjonelle whiskysmakinger på Folkets Hus, Abildsø. Smakingene går under navnet Abildsø Whisky Symposium, og vi arrangerer to-tre slike smakinger i året. Det finnes også en gruppe på Facebook med samme navn hvor det per i dag finnes over 600 medlemmer.

Minifestivalen Whisky for Alle ble kjørt i gang våren 2016 i samarbeid med Norsk whiskyforbund.

Festivalen har med årene økt i størrelse, så etter hvert inngikk vi et samarbeid med whiskyklubbene Gifte Menn med Single Malt og The Cellar Boys Whisky Society, begge medlemmer av whiskyforbundet.

Eksterne leverandører/whiskyeksperter deltar også på arrangementet, og vi nærmer oss nå et utvalg på 100 ulike whiskyer som gjestene kan kose seg med.

Presidenten i OWD, Jan Seglem, introduserer Global Brand Ambassador Stewart Buchanan.

Torsdag 2. november inviterte Oslo Whisky Detachment til jubileumssmaking på Folkets Hus, Abildsø. For 25. gang ble Abildsø Whisky Symposium, arrangert.

Denne gang med Global Brand Ambassador Stewart Buchanan bak rattet.

Det var meget stor interesse for denne smakingen som vi kalte Buchanan & his favorite single malts. Fra invitasjonen ble lagt ut på Facebook til smakingen var fulltegnet tok det mindre enn to dager! Litt overbooket ble vi, men «heldigvis» kom det et par avbud i siste liten slik at det var nok whisky til alle.

33 deltakere stilte presis kl. 19 på «Kassa». Problemet var bare at Stewart Buchanan og representanten fra importøren Anora, Marius Dyrøy, ikke kom! Drosjeproblemer førte til 30 minutters spennende forsinkelse.

Stewart var i fin form etter en lang og god lunch tidligere på dagen. Han skjønte at vi var litt stresset pga forsinkelsen og ba oss ta det helt med ro. Dette var han tydligvis vant med.

Etter at Buchanan var blitt introdusert av presidenten i OWD, gjorde Stewart en kort oppsummering av sitt 52 år lange liv.

  • Tilbrakte sine unge dager i Tobermory på Isle of Mull, og fikk i 1993 jobb som stillman på destilleriet.
  • Ble ansatt på Benriach i 2004 hvor han hjalp til med å restarte destilleriet. Her utførte han all slags arbeid helt til han i 2008 ble produksjonssjef.
  • I 2012 ble han Global Brand Ambassador, og han har siden reist over hele verden for å promotere whisky fra destilleriene Benriach, Glendronach og Glenglassaugh.
  • Har i mange år hatt ett tett samarbeid med kjente whiskynavn som Billy Walker og Dr. Rachel Barrie.
  • Ble i 2017 valgt inn som medlem av Keepers of the Quaich, skotsk whiskyindustris høyeste utmerk else.

Denne kvelden hadde Stewart med seg seks whiskyer, to fra hvert destilleri han representerer.

Wisky 1
Benriach The Original Ten, Three Cask Matured, 10yo, 43.0%, Matured in bourbon, sherry, virgin oak casks.

Whisky 2
Benriach Malting Season Third Edition, NAS, 48.3%, Matured in bourbon & virgin oak casks. Hand maltet at Benriach.

Whisky 3
GlenDronach Revival, 15yo, 46.0%, Matured in Oloroso & PX sherry.

Whisky 4
GlenDronach Cask Strength Batch 12, NAS, 58.2%, Matured in Oloroso & PX sherry.

Whisky 5
Glenglassaugh Evolution, NAS, 50.0%, Matured in American whiskey barrels.

Whisky 6
Glenglassaugh Sandend, NAS, 50.5%, Matured in bourbon, sherry & Manzanilla casks.

Stewart underholdt gjestene i litt under to timer. På sin morsomme måte og med sin til tider litt vanskelige skotske dialekt, sjarmerte han alle som var til stede denne kvelden på Abildsø. Det var ingen tvil om at Stewart liker det sosiale som disse smakingene bringer med seg. Whisky er livet for denne mannen – og han elsker livet!

Som en avslutning forklarte presidenten i Oslo Whisky Detachment at navnet Abildsø kommer av det gammelnorske ordet apaldasin som betyr «enga der det gror villepler». Presidenten hadde nylig vært på Abildsø Gård, hvor det finnes 7000 epletrær, og plukket epler. Disse var blitt most og flasket som eplemost, en utmerket drikk bl.a. til å kurere bakrus.

Presidenten overrakte Stewart og Marius noen flasker med ordene «Jeg tror dere trenger denne drikken etter en langhelg i Oslo.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *