1 er 1, 2 er 2 mens 3 eller flere personer lett kan bli til en whiskyklubb.
Whisky er godt alene, men smaker ofte ende bedre i godt selskap.
Mange, både damer og menn, møtes i ulike sammenhenger for å ha det hyggelig og drikke whisky. Hvorfor da ikke formaliser dette og start opp en egen whiskyklubb? På den måten kan både interessen og kunnskapene om whisky økes, og man får ofte smake flere whiskyer enn om man skulle kjøpt inn alle kun for seg selv.
Det er ingen formelle krav for å stifte en klubb. Det er bare å bli enig med noen som vil være medlemmer, bestemme hva klubben skal hete og hvordan dere vil at den skal fungere.
Noen klubber formulerer dette med å lage vedtekter. Vedtektene kan inneholde formålsparagraf, hvordan styret velges, regler for medlemskap og for eventuell kontingent med mer.
Blir klubben av en viss størrelse som og skal forvalte en større sum penger kan det være lurt å registrere klubben i Brønnøysund registeret. For å gjøre det går man inn på www.altinn.no der en finner registreringsskjema og veiledning for registering.
Medlemstallet i en klubb kan variere. I Norsk whiskyforbund har vi klubber med fra 4 til 96 medlemmer. Skal medlemsmøtene avholdes hjemme i privat bolig er grensen gjerne mellom 12 og 20 medlemmer, alt etter størrelsen på boligen. De fleste klubber består fortsatt av flest menn, eller bare menn, men damene er begynt å komme sterkt etter (whisky er en drikk for hele familien).
På medlemsmøtene kan dere legge det opp som dere vil:
- At noen, eller alle tar med en flaske whisky hver som prøves etter tur
- Det samles inn penger til kjøp av flasker som skal smakes
- Det kan brukes et bong-system slik at det enkelte medlem «betaler» med bonger for det som smakes
- Whiskyene presenteres etter tur, gjerne med informasjon fra etiketten på flasken, og ofte også om destilleriet.
- Whiskyene presenteres som blindsmakning, der medlemmene får danne seg opp en mening uavhengig av merkepåvirkning.
ALLE whiskyklubber, både små og store er velkomne til å melde seg inn i Norsk whiskyforbund