Årets tapning er klar

En mørk GlenAllachie er valgt til å lyse opp whiskytilværelsen til klubbene og medlemmene som ikke kan møtes som normalt. Dette er tapning nummer sju i Norsk whiskyforbunds historie.

I denne lange artikkelen – heng med, heng med – skal vi gå igjennom historien bak fatet, detaljene og smaksnotater om drammen samt uttalelser fra noen av de involverte.

Single cask

De harde fakta først: Det handler om en single cask GlenAllachie som er 12 år gammel. Whiskyen var lagret på en PX-hogshead (Pedro Ximénez) i Speyside. Det kom 331 flasker ut av fatet og alkoholprosenten er pene 54,5 prosent. Whiskyen ble destillert i oktober 2008 og tappet i februar 2021.

Prisen blir cirka 1350 kroner. Det er en god pris i dagens i alle henseender stigende whiskymarked. 

Flaskene blir klar på Vinmonopolet i juni – og juli. Bestillingsdetaljer sendes per epost til klubbene en av de nærmeste dagene.

Utkastet til etiketten på Norsk whiskyforbunds tapning nummer syv. Og Malt Whisky Norefjells tapning nummer én.

Norefjell fant

Æren for at vi kan tilby dette GlenAllachie-fatet tilfaller vår medlemsklubb Malt Whisky Norefjell. 

Arnfinn Stake forteller: I februar 2020 reiste vi til Speyside for å besøke destillerier som Billy Walker har tatt hånd om. Deriblant GlenAllachie. Vi ble imponert over kvaliteten på det som lages, samtidig så var det et veldig hyggelig sted. 

Når vi kom hjem så begynte jeg å sjekke litt muligheter for et eget fat derfra. Etter samtaler med GlenAllachie kom vi i kontakt med Cask Norway og Marius Vestnes. De kunne tilby oss et Pedro Ximinez fat. Vi fikk en smaksprøve og var solgt. Fin nese, mørk og kompleks whisky. God kvalitet. Utfordringen for oss var at ca 330 flasker var mye for en liten whiskyklubb. For å få dette til så tok vi derfor kontakt med Whiskyforbundet. Vi har reservert 52 flasker.

Prisvinner

GlenAllachie er et destilleri på vei opp og fram. Destilleriet fikk utmerkelsen Winners of the Scottish Distillery of the Year award at the inaugural Scottish Whisky Awards 2019.

Det har en klar hovedårsak: Legenden Billy Walker.

Men en samlet erfaring på over 100 år kjøpte Trisha Savage, Graham Stevenson og Billy Walker destilleriet fra The GlenAllachie Distillers Company Limited.

Billy Walker har vært i bransjen i mer enn 50 år. Han solgte Ben Riach i 2016, men pensjonerte seg ikke. Han kunne ikke unnvære vandringer i varehusene, banke på fatene, banke korken ut av the bunghole og ta ut prøver med en valinch. GlenAllachie ble neste tilholdssted.

Hans uttalte mål er å bringe fram god whisky og å ha det gøy. Han passer perfekt i profilen til Norsk whiskyforbund.

Les mer om GlenAllachie. https://theglenallachie.com

Smaksnotater

Styret har tatt beslutningen om fatet basert på én liten sample, smakt av to i styret. Trolig fått mye luft før den traff våre ganer. Men dog. Her er våre inntrykk:

En glødende kobberbrun farge. 

I nesen innleder den med innslag av plommer og sirup. Et ørlite alkoholstikk som forsvinner etter noen minutter i glasset. En svak bitterhet balanserer sødmen.

I bølge to kommer toner av ingefær og kanel, samt litt astrigent i bakgrunnen.

Det hele utvikles i smaken. Sødmen fortsatt balansert, nå med sjokoladenoter og vanilje. Krydderpreget bevares og tilføres også innslag av solbær/bjørnebær. 

En smaker fikk også minner om candyspinn på pinne. 

Ettersmaken er mellomlang. Whiskyen er fyldig, rund/bløt. Toner ut med en svak bitterhet. 

Konklusjon: Denne whiskyen er mer kompleks enn det som vanlig er etter PX-lagring. Den byr på mange inntrykk fra duft til ettersmak, bølge etter bølge av inntrykk. Den er kompleks, og samtidig flott balansert. 

Importøren begeistret

Marius Vestnes, CEO i Cask owners sier at dette fatet kunne han solgt når som helst. Og han «selger» med denne beskrivelsen: 

«Denne GlenAllachie 2008 PX-tapningen er en av mine favoritter av det jeg har smakt av samples og nye whisky det siste året. Fatet har en dyp mørk farge og en fantastisk balanse mellom sødme og kompleksitet. Produktet er 12 år gammelt og tappet på 54,5% alkohol. Allikevel får jeg en deilig fløyelsmyk munnfølelse og en behagelig opplevelse uten for mye alkoholpreg. Her kombineres fint friske smaker av plomme, appelsinskall og ingefær med rosin, sjokolade og krydder. En utrolig behagelig og imponerende single cask whisky. Igjen viser GlenAllachie hvor ekstremt gode de er på å lage og lagre whisky av aller høyeste kvalitet. Denne tapningen er et must for alle sherry og PX fans.» 

Bestilling

Klubbkontaktene får epost med detaljene om hvordan å bestille årets tapning. En epost går også til de av medlemmene som klubber får mulighetene til å benytte Spesialbestilling. Ellers går resten på Tilleggsutvalget og Bestillingsutvalget. 

Her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. 

4 thoughts on “Årets tapning er klar”

  1. Her er det bare å glede seg. Vi er veldig fornøyde med at det lykkes med et fat fra Glenallachie. Har smakt ganske mange forskjellige px fat og de har vært veldig bra og det vi nå har fått er ikke noe unntak. I en tid hvor det er vanskeligere å møtes og ikke minst reise til Skottland så er det godt å ha noe å se frem mot.. Ønsker å rette en takk til Whiskyforbundet for at vi fikk til dette og håpet mitt er at vi fremover kan få flere tapninger eksklusivt for det norske markedet. Whisky interessen rundt i verden er stigende og mye spennende som skjer. Vi gleder oss til ting åpner opp igjen og ikke minst til den nye flaska

  2. Er det fortsatt mulig å oppdrive denne drammen noe sted? Jeg noterer at den er utgått hos Vinmonopolet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *