Årets tapning er klar

Den åttende tapningen i Norsk whiskyforbunds historie er en 16 år gammel single cask – en Secret Speyside – en drøm av en whisky, mener vi i styret.

Det er litt komplisert, men destilleriet ønsker ikke at navnet skal stå på etiketten – noe som ikke er uvanlig på slike spesielle tapninger. Destilleriet er ikke blant de mest kjente, og tapningene dets er ikke blant de mest kjøpte her i Norge. Eksklusivt, slik vi ønsker det altså.

Whiskyen – som holder fine 54,2 prosent – kommer fra en Glen ved eller nær Elgin… Whiskyen er lagret 13 år i et ex-bourbonfat og tre år i en sherry hogshead.

Prisen for denne 16 år gamle single cask-en har vi fått ned til 1495 kroner. Utfallet ble 245 flasker hvorav seks forbeholdes vår importør Stephen Mathis. Han er mannen bak Single malt dreams som tok inn sin første tapning til Norge i fjor. Det betyr at det er 239 flasker tilgjengelig for medlemmene.

Flaskene blir tilgjengelig for medlemmene via Spesialbestilling på Vinmonopolet. Det betyr at klubbkontakten i hver klubb (epost sendes ut snart) melder tilbake til oss hvor mange flasker klubben ønsker. Disse listene går så til importøren og nøyaktig antall flasker blir så sendt til ønsket Vinmonopol hvor klubbkontakten henter dem ut. Dette er eneste mulighet for å sørge for at flaskene blir eksklusive og kun for Whiskyforbundets medlemmer. Flaskene skal være klar for henting i september/oktober.

Selv om whiskyen har blitt lagret sine tre siste år på et sherryfat, så er ikke sherrypreget framtredende. Sannsynligvis handler det om et second fill sherryfat.

En spontanbeskrivelse av whiskyen lyder slik: Hasselnøtter, creme brulé og hvit pepper.

En annen er slik: Mye som foregår i duften. Først smørkaramell (som forsvant), så klesvask over nylakkert skipsgulv, mørke frukter, grapefrukt og brøddeig(!?). I smaken kjennes bær (bringebær?), toffee og krydder. Ettersmaken inneholder mye av det samme som duften, men ombyttede roller for hva som dominerer. Tørr finish.

Dette er en kompleks whisky som byr på mange og varierte lukt- og smaksopplevelser.

3 thoughts on “Årets tapning er klar”

  1. Heisann, er det slik at eventuelle flasker som ikke blir kjøpt vil bli tilgjengelig via spesialbestilling for ikke-medlemmer slik som med fjorårets Glenallachie tapning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *