Besøkte nytt Islay-destilleri

Under Smoke in the Water sin pilgrimsferd til Islay tidligere i mai fikk vi muligheten til en rundtur på det som snart blir Islay sitt niende destilleri, Ardnahoe.

Det er bottler and blender Hunter Laing som med dette får sitt første egne destilleri. Stewart Laing bygger dette til sine sønner Scott og Andrew.

Opprinnelig skulle destilleriet hatt oppstart i løpet av mai, men de er i øyeblikket minst 6 uker forsinket. Fortvil ikke, den som venter på noe godt…

Ardnahoe Distillery blir liggende mellom Bunnahabhain og Caol Ila nord-øst på Islay. Det blir et av Islay sine minste destillerier og er bygget ned i terrenget rett øst for Lock Ardnahoe. Dette vil også bli destilleriets vannkilde.

Man har hele tiden tenkt besøk underveis i planleggingen, og alt er ikke nødvendigvis plassert helt praktisk i forhold til hverandre, men det vil derimot føre til at rundturen for besøkende blir desto bedre. De vil også ha en cafe der man vil kunne sitte med en spektakulær utsikt over til Jura og Mull gjennom store panoramavinduer. 

På en tur slik vi hadde er Bunnahabhain, Ardnahoe og Caol Ila naturlig å besøke samtidig. Det at man nå får mulighet til en matbit i midten her løser noen praktiske utfordringer.

De bygger for fremtiden og man vil ikke se tidlige utgivelser fra dette destilleriet, eller andre spritprodukter for den saks skyld. Det ble antydet at man tvilsomt ville se noe produkt som er under 8 år gammelt. Det vises vel kanskje også på tilbudet man kan få på å kjøpe privatfat. Det er snakk om 200 liters fat og innbakt lagringstid på 10 år i tilbudet.

De som skulle være bekymret for å ta et besøk hit når de ikke har ferdig whisky fra destilleriet enda trenger ikke å fortvile. Hunter Laing har fantastisk mye bra fat på lager, og en del av disse kommer til å bli fraktet til warehouse på Ardnahoe. Her vil det bli gode muligheter for whisky i glasset.

Noen fakta:

  • Kapasitet ved oppstart: 250.000 – 300.000 liter (max 750.000 liter)
  • Washbacks i tre
  • Pot still med worm-tub kondensator, Islays lengste lyne arm
  • Heavily peated Islay malt.

Tusen takk til Visitor center manager Bryony Boyd som tok så godt imot oss, og som på toppen av det hele kjørte oss videre til Bunnahabhain da det kom regn og blåste 12 sekundmeter (vi hadde planer om å gå). Uansett hvor vi har vært i Skottland er de vi møter så utrolig hyggelige og hjelpsomme.

Om dere er på Islay før destilleriet åpner så har Ardnahoe en distillery shop i Bridgend, der man i tillegg til å kunne smake og få tak i mye spennende whisky også kan se og høre litt om det nye destilleriet. Jærens kommunale whiskyklubb tok turen i mai og ga stedet en stor tommel opp.

Vi tok mye bilder inne fra anlegget, men nå så nær åpning ønsket de ikke disse rundt på sosiale medier. Noe skal være en overraskelse. Bryony tok oss med opp på en topp ved siden av der vi tok en selfie med henne og destilleriet i bakgrunnen. Vi velger derfor å legge ved et bilde hentet fra destilleriets egen hjemmeside i tillegg til vår selfie.

Smoke in the Water hadde en strålende tur til Islay. Om noen går med samme tanker og ønsker noen tips, så er det bare å ta kontakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *